Krakersiki lub też chipsy ( tak nazywa je moja córka) to nasza ulubiona rodzinna przekąska. Czas przygotowania, razem z przechowaniem ciasta w lodówce, to 40 minut. Ciekawie smakują w wersji z czarnuszką, jeśli ktoś ją lubi, można je zrobić również z makiem, sezamem, babką płesznik.  Nawet pokusiłabym się o posypanie ich parmezanem.....zobaczymy.

Jak zrobić krakersy orkiszowe z nasionami  i galgantem?

Składniki:

Ciasto

  • 500g mąki orkiszowej 630
  • 120ml oliwy
  • 120 ml wody
  • 1/4 łyżeczki galgantu
  • szczypta soli
  • czarnuszka do posypania
Mąkę, oliwę,  wodę, sól i galgant połączyć w robocie kuchennym  lub zagnieść ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli takie nie jest dolać kilka łyżek wody. Gotowe odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na obficie posypanym mąką blacie kuchennym. Posypać  nasionami czarnuszki i rozwałkować ciasto, by nasionka wcisnęły się w ciasto. Ciasto pokroić w dowolne kształty. Romby, kwadraty u nas tym razem trójkąty.
Piec około 15 minut w temperaturze 180st.