Muffinki orkiszowe to pyszna przekąska dla starszych i młodszych. Coś zdrowego i szybkiego, czyli to, co lubię najbardziej. Przygotowuje się je w 10 minut i znikają w mgnieniu oka. Zobaczcie, jak zrobić muffinki orkiszowe?

Muffinki orkiszowe - przepis:


Składniki:
  • 180g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu lawendowego
  • 3 jajka
  • 200g mąki orkiszowej 
  • Dodałam 100g mąki orkiszowej 1050, 50g mąki orkiszowej 630 i 50g mąki kasztanowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • posiekane migdały
  • 2 łyżeczki kwiatów lawendy
Jak zrobić muffinki orkiszowe krok po kroku?
Masło połączyć z cukrem i wymieszać na puszysty krem. Następnie stoponiowo dodać jajka, mąkę orkiszową, miód lawendowy, proszę do pieczenia i cukier waniliowy. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką i na koniec dodać posiakane migdały oraz kwiaty lawendy. Masę wyłożyć do malutkich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu babeczki posmarować miodem lawendomym i  udekorować posiakanymi migdałami i kwiatkami lawendy.