Przygotowanie tego zajmuje dosłownie chwilkę, dlatego jak tylko mam pod ręką owoce i czas, to chętnie robię orkiszowe crumble.

Dlaczego warto przygotować orkiszowe crumble?

Orkiszowe crumble to szybki i pyszny deser, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale i dzieciom. Wystarczą tylko owoce i trochę chęci i w godzinę możemy stworzyć pyszny deser dla całej rodziny.

Jak zrobić orkiszowe crumble - przepis:

Masa owocowa:

  •  300 g rabarbaru
  •  2 duże jabłka
  • 70 g cukru
  •  pół łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 60 g mąki orkiszowej, razowej
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 1 laski wanilii
  • 40 ml oliwy / oleju /lub tłuszczu kokosowego czy rozpuszczonego masła/

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, posypać cynamonem.  Wymieszać z cukrem i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia. Mąkę wymieszać z  cukrem,  wanilią i wiórkami.  Następnie dodawać powoli oliwę tak, by utworzyć kruszonkę. Posypać nią rabarbar i jabłka. Wszystko piec ok. 25-30 minut w temperaturze 200stopni. , aż kruszonka dobrze się zrumieni, a rabarbar i jabłka będą miękkie. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem jogurtu, gałki lodów.