Pierogi ruskie, ze szpinakiem, z owocami, z mięsem do wszystkich mam słabość i wszystkie uwielbiam. Tajemnica malutkiego pierożka tkwi w jego cieście. Moja serdeczna koleżanka podrzuciła mi szybki przepis na ciasto pierogowe, a ja wyczarowałam szybko pierogi z kaszą gryczaną. Zobaczcie, jak w prosty sposób można zrobić pierogi orkszowe z kaszą gryczaną?
Jaka mąka do pierogów?
Pierogi, makaron, kluseczki wykonuję zawsze z jednego rodzaju mąki orkiszowej, najsmaczniejsze wychodzą z mąki typ 630. Jest uniwersalna i doskonale nadaje się do kulinarnych wyzwań.Jak zrobić pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną?
Składniki na pierogi orkiszowe:Ciasto:
- 500g mąki orkiszowej
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebulka
- kilka łodyżek natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Ciasto na pierogi ugniatam najczęściej w robocie kuchennym. To szybkie i bardzo wogodne. Jeśli robisz to ręcznie, to do mąki należy powoli dolewać ciepłą i przegotowaną wodę i wyrabiać Gdy składniki na ciasto połączą się, należy odstawić je na 20 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być bardzo sprężyste.
W międzyczasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie należy dodać wczęsniej ugotowaną kaszę gryczaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać pokrojoną drobno pietruszkę, sól i pieprz. Farsz pownienień być dość wyrazisty w smaku.
Po 20 minutach ciasto rozwałkować i wykroić krążki. Następnie każdy z nich nadziać kaszą gryczaną i zlepić dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągnąć po wypłynięciu na wierzch.