Pierogi ruskie, ze szpinakiem, z owocami, z mięsem do wszystkich mam słabość i wszystkie uwielbiam. Tajemnica malutkiego pierożka tkwi w jego cieście. Moja serdeczna koleżanka podrzuciła mi szybki przepis na ciasto pierogowe, a ja wyczarowałam szybko pierogi z kaszą gryczaną. Zobaczcie, jak w prosty sposób można zrobić pierogi orkszowe z kaszą gryczaną?

Jaka mąka do pierogów?

Pierogi, makaron, kluseczki wykonuję zawsze z jednego rodzaju mąki orkiszowej, najsmaczniejsze wychodzą z mąki typ 630. Jest uniwersalna i doskonale nadaje się do kulinarnych wyzwań.

Jak zrobić pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną?

Składniki na pierogi orkiszowe:

Ciasto:
  • 500g mąki orkiszowej
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
Farsz:
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 cebulka
  • kilka łodyżek natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:

Ciasto na pierogi ugniatam najczęściej w robocie kuchennym. To szybkie i bardzo wogodne. Jeśli robisz to ręcznie, to do mąki należy powoli dolewać ciepłą i przegotowaną wodę i wyrabiać  Gdy składniki na ciasto połączą się, należy odstawić je na 20 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być bardzo sprężyste.

W międzyczasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie należy dodać wczęsniej ugotowaną kaszę gryczaną. Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać, dodać pokrojoną drobno pietruszkę, sól i pieprz. Farsz pownienień być dość wyrazisty w smaku.
Po 20 minutach ciasto rozwałkować i wykroić krążki. Następnie każdy z nich nadziać kaszą gryczaną i zlepić dokładnie brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągnąć po wypłynięciu na wierzch.