POMOC

POLECAMY

Galgant


     GALGANT - jedna z najważniejszych przypraw i  dobroczynnych środków  w kuchni Hildegardy. Nazywany jest inaczej  w medycynie św. Hildegardy  "cudowną przyprawą" ze względu na swoje szerokie zastosowanie w kuchni i dobroczynne działanie.
Należy do roślin spokrewnionych z imbirem. Odmian galgantu jest bardzo dużo, niestety  nie każda  posiada  pożądane  działanie.  Galgant dostarcza cennego i aromatycznego smaku, przejawia również wartości  zdrowotne.  Doktor Gotfried Hertzka, znawca medycyny św. Hildegardy odkrył go na nowo i pomógł wielu osobom w czasie swojej  praktyki lekarskiej. 


Hildegarda pisała:
"Galgant jest ciepły i nie zawiera w sobie zimna, ma działanie zdrowotne. Człowiek, który ma wysoką gorączkę,  niech rozkruszy korzeń galgantu i pije ten proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi."
"...jeśli ktoś cierpi z powodu bólu kregosłupa, niech pije galgant w ciepłym  winem, a ból ustanie"
" ...jeśli ktoś czuje ból w sercu, lub ma słabe serce,  niech je galgant, a poczuje się lepiej."
Wspomaga trawienie, zapobiega kolkom jelitowym. Chroni przed utratą słuchu.

      Św. Hildegarda zalacała profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym dla podniesienia i wzmocnienia układu odpornościowego pić sok z malin ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny plus 1-2 pastylki galgantu lub trzy szczypty proszku z galgantu. Należy pić tak przygotowany sok raz dziennie. Podczas gorączki lub grypy wspomaga organizm.

Korzeń galgantu dostępny w formie przyprawy:
*  zmielone
*  siekanej
*  pastylek
*  kosteczek pigwowych